De Rugtriatlon en Nek-/Armtriatlon

Dit zijn unieke trainingsprogramma’s voor mensen met chronische of terugkerende rugklachten of met chronische of recidiverende nek-/ armklachten.

De triatlons zijn een product van het Fys'Optima. Dit is een landelijk netwerk waarbij fysiotherapiepraktijken zijn aangesloten die kennis hebben van training,arbeid en gezondheid. Op elke praktijk is een arbeids- of bedrijfsfysiotherapeut aanwezig. Onze therapeuten zijn geschoold in de begeleiding van dit rugprogramma.

Wat houden de Triatlon in:

  • Een uniek, individueel bepaald trainingsprogramma, voor een duurzaam belastbare rug en minder arbeidsuitval.
  • Computergestuurde niveaubepaling en trainingsopbouw.
  • Een individueel rugtrainingsprogramma in groepsverband gedurende 1 jaar.
  • Functionele training ipv training op apparaten.
  • Begeleiding door speciaal opgeleide fysiotherapeuten.
  • Naast ” weefselopbouwtraining” aandacht voor conditie en overgewicht (life-style).
  • Veel begeleidende informatie voor de deelnemers.

Wat zijn de uitgangspunten en de werkwijze van de Triatlons:
De belastbaarheid van de rug/nek wordt door verschillende structuren bepaald, zoals oa. spieren en kapsel (ligamenten). Uit onderzoek is gebleken dat juist de ligamenten, die bestaan uit collageen weefsel, langere tijd nodig hebben om zich aan te passen aan training. Dit dus in tegenstelling tot spierweefsel. Door die langere aanpassingstijd is het dus noodzakelijk om ook rustig en een langere periode te trainen.

Uit onderzoek blijkt ook dat 70 % van de mensen die zelf trainen in een fitnesscentrum begeleidende klachten krijgen, veelal door een te snelle opbouw. Het lijkt dan allemaal wel makkelijk te gaan maar dat geldt dan voor de spieren en niet voor de pezen, ligamenten, kraakbeen ed. Dit is allemaal collageen weefsel. Daarom is het dus belangrijk dat het trainingsprogramma een jaar lang wordt volgehouden.

In het trainingsprogramma wordt geen gebruik gemaakt van apparatuur. Dit staat ver af van de dagelijkse bewegingen. Het is gebleken dat de overgang van apparaat naar de functionele praktijk gering is. Daarom maken we gebruik van halters en dumbells. Hierin wordt de functionele praktijk beter benaderd.

Het uiteindelijke doel is dat de belastbaarheid van de rug of nek zo verbetert dat de klachten zijn afgenomen en minder vaak zullen terugkomen. Vergoedingen verschillen per zorgverzekeraar en welke aanvullende verzekering u hebt. Ook wordt er een eigen bijdrage gevraagd.