Wat is Manuele Therapie ?

Manuele Therapie is een vorm van onderzoek en behandelen van functiestoornissen van gewrichten, waarbij, na analyse van het individuele bewegingsapparaat, getracht wordt door het uitvoeren van specifieke mobilisaties en manipulaties aan botstukken, veranderde gewrichtsfuncties in de gewrichten van alle bewegingsketens van het menselijk lichaam te optimaliseren. Hoewel de opleiding tot manueel therapeut toegankelijk is voor artsen en fysiotherapeuten, ligt de uitoefening van de manuele therapie voornamelijk in handen van manueel therapeutisch geschoolde fysiotherapeuten.

De behandeling kan bestaan uit: Specifieke handgrepen uitgevoerd met zachte druk of trek aan botstukken van gewrichten in de gehele bewegingsketen, waarin tijdens het onderzoek de stoornis werd vastgesteld, Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms wordt deze behandeling aangevuld met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk, In bepaalde gevallen worden door de patiënt specifieke bewegingen uitgevoerd op aanwijzing van de therapeut om de herwonnen beweeglijkheid te behouden en/of te verbeteren.

In onze praktijk is Hans-Peter Wallenburg Master Manueel therapeuten. Hans-Peter heeft zijn opleiding aan de SOMT( www.somt.nl ) gevolg en is in 1992 afgestudeerd. Daarna heeft hij meerdere nascholingen gevolgd op het gebied van manuele therapie (zie onder). In 2008 is hij geslaagd voor de verkorte opleiding Profesional Master Manuele Therapie. Hans-Peter is tevens Echodiagnostisch therapeut en aangesloten bij het kennisnetwerk: Echodiagnostiek Twente, CRAFTA-therapeut en lid van de scholingsgroep aangezichtspijn ( www.aangezichtspijn.com) . De combinatie van therapeutische en diagnostische mogelijkheden brengen oplossingen van ingewikkelde gezondheidsproblemen dichterbij.

 

Meer informatie over manueel therapie zie: www.nvmt.nl