Wat is handtherapie?
Handtherapie is een behandeling voor klachten aan hand- en pols bij trauma, slijtage of overbelasting. Wanneer een hand en of pols niet normaal kan functioneren wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak en wordt er gezamenlijk een behandelplan opgesteld. Dit met als doel om het functioneren te verbeteren.

Wat kan de handtherapeut voor u betekenen?
Vanuit het behandelplan wordt er gekeken waar de behandeling zich op zal richten. Dit kan gericht zijn op:
Onderzoek: Bij pijnklachten en / of bij tintelingen kan er onderzoek gedaan worden naar de oorzaak van de klachten. Hier worden verschillende metingen verricht.
Revalidatie: Na operatie of amputatie van vinger(s) is het van belang om zo snel mogelijk te revalideren om de functie zo optimaal mogelijk te krijgen.
Oefentherapie: Voor het verbeteren van de stabiliteit, kracht en mobiliteit van de hand en of pols worden gerichte oefeningen mee gegeven.
Spalktherapie: Als gewrichten, bot, zenuwen of pezen rust moeten hebben wordt er een spalk op maat aangemeten. De spalk kan zowel corrigerend zijn als rust geven.
Littekenmassage: Een litteken heeft als doel kleven en samentrekken van omliggende huidlagen. De littekens worden gemasseerd om verkleving met onderlagen te voorkomen en beweeglijkheid te verbeteren.
Desensibilisatie: Bij overgevoeligheid word door middel van een bepaalde oefenmethode de zenuwen gereguleerd en genormaliseerd.
Advies: Gericht op het ontwikkelen, herstellen en of (tijdelijk) aanpassen. De ergonomische adviezen zijn gericht op uw dagelijkse bezigheden, om deze zo goed mogelijk uit te kunnen blijven voeren.

Spalktherapie:
Bewust Bewegen maakt spalken van een uniek product. Een soort kunststof gipsverband op basis van polyester. De spalk wordt middels een zwachteltechniek aangebracht, waarna de spalk sterk, ondersteunend en comfortabel zit. De spalk is afneembaar en plooivrij. Het draagcomfort is van hoge kwaliteit, doordat de spalk dun en zacht is en op maat gemaakt wordt. Hierdoor vormt de spalk naar de hand en of pols. Zo nodig kan de spalk op locatie of aan huis gemaakt worden. De kosten zijn ook relatief laag ivm de weinig benodigdheden tijdens het vervaardigen.

Wordt hand-ergotherapie vergoed?
Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle zorgverzekeraars. Iedereen heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Hierbij wordt uw verplichte wettelijke eigen risico eerst belast. Sommige zorgverzekeraars vergoeden meer vanuit de aanvullende verzekering. Sinds 2012 is een verwijzing voor de ergotherapie niet meer nodig, tenzij uw zorgverzekeraar andere voorwaarden heeft. De polis van uw zorgverzekeraar biedt u daarover meer inzicht.

Waar kunt u de handtherapeut vinden?
U kunt voor handtherapie terecht op een van onze locaties. Mocht u minder mobiel zijn, kan in vele gevallen de handtherapeut bij u thuis komen. Het kan voorkomen dat u, bij thuisbehandeling, eenmalig bij de praktijk langs moet komen om bijv. een spalk aan te meten.