Bij Bewust Bewegen gebruiken we het programma “Functioneel Testen” in verschillende settingen.

Met “Functioneel testen” krijg je inzicht over je eigen prestatieniveau ten opzichte van de groep. Het geeft ook een beeld van je huidig prestatieniveau t.o.v. je medesporters of leeftijdgenoten.
Met Functioneel testen kun je uitgevoerde testen voor een doelgroep ten opzichte van de andere sporters vergelijken met de “normwaarden” van een gestandaardiseerde test, of je eigen prestaties ten opzichte van de medesporters en/of leeftijdsgenoten.

Met functioneel testen kan er waardevolle informatie worden verzameld, én door de tijd worden gevolgd over beweeggroepen, leeftijdsgroepen en individuele sporters ten opzichte van medesporters middels gestandaardiseerde testen.

Bij het terugkomen na een blessure kun je sturen naar het vermogen wat je had vóór de blessure.
De trainer ziet de onderdelen waar je wat minder goed in bent en kan die elementen in jouw training extra benadrukken. De behandelaar ziet wat er kon vóór de blessure, maar kan ook een relatie leggen tussen het individuele prestatieniveau en de opgelopen blessure. Met deze benadering kan er veel effectiever worden ingegrepen bij blessureleed.

Meer Bewegen voor Ouderen groepen/ huisvrouwengymnastiek en Seniorenfitnessgroepen zijn met dit programma nu al meerdere keren getest. Ouderen zien hun prestaties en kunnen daarop sturen, maar ook de therapeut kan hierdoor de oefeningen meer sturen naar de (algemeen) zwakkere gebieden.
Op deze wijze is onze gymnastiek doelmatiger en hebben de deelnemers inzicht in hun prestaties.

Functioneel testen is ook ingezet bij het testen van kinderen uit groep 4 van alle basisscholen in de gemeente Tubbergen.
In het programma “meten is weten” zijn de kinderen getest, in samenwerking met de Buurtsportcoaches en een aantal praktijken voor Fysiotherapie. De uitkomsten zijn waardevol om het algemene prestatieniveau te vergelijken met de normwaardes en daar in het bewegingsonderwijs ook naar te handelen. Bewust Bewegen streeft er naar om deze vorm van “speelse testen” elk jaar op de basisscholen uit te voeren.

Voor sportverenigingen heeft Bewust Bewegen al Functioneel Testen uitgevoerd bij waterpolovereniging VKC’03, sportclub Vasse en de “oud voetballers” van Heracles.