Dry Needling is een behandelmethode van de fysiotherapeut waarbij spieren door middel van een speciale techniek snel en langdurig ontspannen raken. Met behulp van een droge acupunctuurnaald worden de spieren aangeprikt op de zogenaamde ‘triggerpoints’. Dit zijn ‘knopen’ in een spier die naast lokale drukpijn ook vaak pijn op afstand veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is pijn in de rug die veroorzaakt wordt door een ‘knoop’ in de bilspier (zie plaatje).

dry needling

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met het naaldje worden deze punten gedeactiveerd, waardoor de spieren ontspannen raken. Het aanprikken gebeurt enkele malen per behandeling, totdat de spier niet meer zo heftig aanspant. Uitgewezen is dat dit sneller effect heeft dan het masseren van de pijnpunten.

Triggerpoints veroorzaken pijn en stijfheid in de spier zelf en elders ‘op afstand’. Ook hoofdpijn, aangezichtspijn, kaakproblemen, bewegingsbeperkingen van gewrichten, krachtsverlies en duizeligheid kunnen uitingen van triggerpoints zijn.

Het ontstaan van triggerpoints heeft verschillende oorzaken. Te denken valt aan overbelasting, door een ongeval/sportletsel, een verkeerde houding, te weinig beweging, botbreuken of door psychologische factoren.

De behandelmethode is onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor Dry Needling hieronder. Meer informatie vindt u op http://www.dryneedling.nl/www.dryneedlingsystems.nl