BEWEEGPROGRAMMA DIABETES 2

Het beweegprogramma is opgesteld voor mensen met diabetes die op dit moment weinig of niet bewegen. Veel mensen hebben moeite om dit patroon te doorbreken. Van de dokter of bezorgde familieleden krijgt u vaak te horen dat bewegen belangrijk voor de gezondheid is. Maar hoe gaat u dit aanpakken?

Heeft u moeite om uw bloedglucosewaarde op peil te houden? Bent u bang dat u een hypo krijgt wanneer u zich inspant? Weet u dat u meer controle over uw lichaam krijgt als u meer beweegt? Bewegen is gezond en helpt klachten bij diabetes voorkomen. Bovendien vermindert het de kans op hart- en vaatziekten. Ook is bewegen belangrijk in de strijd tegen overgewicht, uiteraard in combinatie met een aantal juiste keuzes in uw voeding.

BEWEGEN IS BELANGRIJK, HOUD UZELF GEZOND!

Diabetes type 2:

Ons bloed vervoert de voedingsstoffen uit ons voedsel. Een van de voedingsstoffen is glucose (een vorm van suiker). De glucose wordt vervoerd naar al onze organen. Om de glucose in de organen op te nemen is een speciaal stofje nodig: insuline.

Bij mensen met diabetes type 2 wordt door de alvleesklier onvoldoende insuline aangemaakt of de insuline werkt niet goed. Dit betekent dat er teveel glucose in het bloed achterblijft. Dit kan leiden tot vele klachten, waaronder vermoeidheid, hart- en vaatziekten en oogklachten.

Bewegen is voor mensen met diabetes extra belangrijk, omdat hierdoor de bloedglucosewaarde in het bloed wordt verlaagd en de insuline beter zijn werk kan doen. Uw diabetes is door meer bewegen dus zeer positief te beïnvloeden.

Voor Diabetes Type 2 patiënten is er een speciaal beweegprogramma ontwikkeld door het netwerk Fys Optima. Het programma in onze praktijk wordt begeleid doorMarion Hassink, die speciaal hiervoor is opgeleid.

Intake:

De intake die allereerst plaatsvindt, bestaat uit een gesprek, vragenlijst, wandeltest en andere gezondheidstesten. Aan de hand hiervan wordt een persoonlijk trainingsprogramma opgesteld.

Beweegprogramma:

Het programma duurt 3 maanden en is specifiek bedoeld voor mensen met Diabetes Type 2. Gedurende 3 maanden vinden er 2 keer per week trainingen plaats van circa één uur. De trainingen zullen bestaan uit een combinatie van kracht- en cardiotraining. U duurloopt het beweegprogramma in een kleine groep (5-9 personen), met mensen die ook bekend zijn met diabetes. In de groep kunt u elkaar steunen, stimuleren en ervaringen uitwisselen.

Dagelijks bewegen:

Aan het eind van het programma worden de testen herhaald en de resultaten doorgenomen. Samen met u wordt dan besproken op welke manier u uw actieve leefstijl kan behouden. Er is de mogelijkheid om dit (testen + evaluatie) na 6 maanden nogmaals te doen.

Het programma wordt geheel of gedeeltelijk vergoed door uw verzekeraar, afhankelijk van uw aanvullend pakket. Voor deelname heeft u wel een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met onze praktijk.