CRAFTA®- concept
En CRAFTA® therapeut is een erkende en ervaren fysiotherapeut die een gespecialiseerde opleiding van minimaal 120 uur gehad heeft. Deze cursus is een post academische opleiding, o.a. erkend door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie en Manuele Therapie (KNGF en NVMT) in het onderzoeken en behandelen, begeleiding van hoofd-, nek-, gezichtspijnen en /of de gevolgen hiervan. Hij of zij werkt samen met andere disciplines zoals huisarts, tandarts, orthodontist, KNO arts, kinderarts en psycholoog. Behandeling van kinderen wordt vaak in samenspraak gedaan met een kinderfysiotherapeut. Binnen onze praktijk is Hans-Peter Wallenburg CRAFTA-therapeut.
Wat doet de therapeut ?
Tijdens de eerste zitting wordt het probleem uitvoerig geanalyseerd samen met de patiënt middels een interview en /of een vragenlijst. Vervolgens stelt de therapeut hypothesen op, om te kijken welke vorm van lichamelijk onderzoek nodig zal zijn.
Hij of zij zal zich in eerste instantie richten op onderzoek van de functie van het hoge nekgebied, het kaakgewricht, de schedel en het zenuwstelsel van het hoofd en het gezichtsgebied.
Op de tweede plaats komen ander regionen aan de orde zoals de wervelkolom, de schouder en de heupregio.
Het doel van de behandeling is het vinden en verminderen van stoornissen (disfunkties) en pijnklachten in het nek- hoofd en gezichtsgebied. Indien deze aanwezig zijn stelt de therapeut een behandelplan op. Na maximaal 6 behandelingen wordt een (tussen)evaluatie gedaan. Samen met de patiënt (en eventueel ouder(s) van de kinderen) wordt bepaald of de behandeling aanslaat of niet. In overleg met huisarts of specialist wordt de behandeling gecontinueerd, gestopt of er vind een verwijzing plaats naar een andere specialist.
Samen met de therapeut wordt gezocht naar mogelijkheden hoe de patiënt zelf controle kan krijgen over zijn probleem.
De behandeling bestaat uit manuele technieken in het hoofd, -nek -en gezichtsgebied enerzijds en anderzijds uit een begeleidingsprogramma. De inhoud van dit programma kan gericht zijn op beweging tijdens het dagelijks leven, levensstijlveranderingen en/of pijnbegeleiding.
De behandeling bestaat niet altijd uit manuele therapie. Ook verschillende oefen- en pijnbegeleidingsprogramma's worden grondig doorgesproken en geëvalueerd.
Na het afsluiten van de therapie is het zo dat enkele gedeeltes van het programma nog enkele maanden met mindere intensiteit gevolgd moeten worden.